Co zrobić, by nie doszło do zatrucia pokarmowego podczas wakacji?

Co zrobić, by uniknąć tego typu kłopotów i jak postępować, aby nie zarazić się bakteriami czy wirusami, charakterystycznymi dla danego regionu? Co na zatrucie pokarmowe powinno znaleźć się w wakacyjnej apteczce? Jakie są objawy zatrucia pokarmowego i jak je rozpoznać? Sprawdź praktyczne porady i uniknij żołądkowych „rewolucji” podczas wymarzonego wyjazdu!

Jak rozpoznać objawy zatrucia pokarmowego?

Tak, jak zostało to wspomniane, najbardziej charakterystyczne objawy zatrucia pokarmowego to biegunka, wymioty, podwyższona temperatura ciała, osłabienie organizmu i odwodnienie. Najczęściej występują one na skutek zakażenia wirusami, bakteriami, ale również w wyniku ataku pasożytów czy po kontakcie z toksynami lub niebezpiecznymi związkami chemicznymi. Wszystkie te niebezpieczeństwa wiążą się zazwyczaj ze spożyciem nieświeżych lub nieodpowiednio oczyszczonych pokarmów (głównie owoców i warzyw) czy też po wypiciu „surowej” wody – z kranu, fontanny, zbiornika wodnego. Na szczęście istnieją leki i preparaty na zatrucia pokarmowe, które zawsze można mieć ze sobą w podróży i dzięki nim szybko pozbyć się dokuczliwych objawów.

Co na zatrucie pokarmowe sprawdzi się w podróży?

Preparaty i leki na zatrucia pokarmowe, które warto zabrać ze sobą na wakacje, by w razie potrzeby zniwelować objawy i nie dopuścić do odwodnienia organizmu, to przede wszystkim:

  • elektrolity (elektrolity – czym są?), zapobiegające odwodnieniu organizmu poprzez dostarczenie mu soli mineralnych i witamin w odpowiednim stężeniu – uzupełniającym to, co zostało utracone w wyniku wymiotów i biegunki;
  • węgiel leczniczy – wiążący toksyny i inne substancje bytujące w przewodzie pokarmowym, powodujące nieżyt żołądkowo-jelitowy;
  • leki przeciwbiegunkowe, najczęściej opierające się na substancji zwanej jako diosmektyt, działające szybko i ograniczające dokuczliwe „przeczyszczanie” poprzez osłabienie procesu wchłaniania substancji z układu pokarmowego (przede wszystkim tych szkodliwych).

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego podczas wakacji?

Aby uniknąć zatrucia pokarmowego w trakcie wakacji, warto trzymać się kilku prostych zasad, pomagających ograniczyć ryzyko ekspozycji na bakterie czy wirusy, powodujące wystąpienie biegunki, wymiotów i innych dolegliwości. Wśród nich można wyróżnić:

  • dbanie o podstawową higienę – zarówno w zakresie mycia rąk, jak i mycia surowych owoców, warzyw i innych produktów (nadających się oczywiście do mycia);
  • unikanie picia surowej wody – nieprzegotowanej, z kranu lub z niepewnych źródeł;
  • unikanie żywności, która mogłaby stanowić zagrożenie dla przewodu pokarmowego – pochodzącego z przydrożnych budek, barów niebudzących zaufania i innych tego typu miejsc;
  • zaopatrzenie się w probiotyki czy synbiotyki, których zażywanie warto skonsultować przed wyjazdem z lekarzem – wspomagają one florę bakteryjną jelit w walce z infekcjami i drobnoustrojami.

Zatrucie pokarmowe podczas wakacji może, ale wcale nie musi przekreślić wszystkich urlopowych planów – wystarczy jedynie dbać o to, by odpowiednio zabezpieczyć się przed bakteriami, wirusami i drobnoustrojami i przygotować wakacyjną apteczkę – na wypadek wystąpienia objawów zatrucia.

Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *